Requiem

Zondag 24 november 2019
Sint-Katarinakerk
Katarinaplein, 3500 Hasselt

Europese première, in aanwezigheid van de componist!

Michael Hoppé

door Marc Brillouet
gewezen hoofdproducer-presentator VRT-Radio 2

Michael Hoppé is voor ons geen onbekende meer. Diverse volumes in onze populaire "Funiculi- Funicula cd-reeks" siert hij met zijn geliefde composities. Het is ook op deze manier dat we elkaar almaar beter hebben leren kennen. We mogen gerust spreken over een vriendschap op afstand. Via tal van e-mails hebben we Michael zowel als componist en vooral als mens leren waarderen. Hem voorstellen is dus eerder een eer dan een opdracht. We hebben hier te maken met een componist van uitzonderlijke klasse in zijn genre.

Op zijn vraag of ik wilde uitkijken naar iemand die zijn "Requiem" zou kunnen uitvoeren, dacht ik meteen aan Ludo Claesen. Zijn enorme ervaring op het gebied voor koormuziek deed mij geen moment twijfelen om hem in dezen meteen in contact te brengen met Michael Hoppé.

Michael was, voor hij begon met componeren, iemand die zijn sporen in de muziek méér dan verdiend had. Hij was jarenlang producer en Artist & Repertoire verantwoordelijke bij platenfirma Universal in Londen. Hij slaagde erin een contract te tekenen voor de Zweedse multinational ABBA en voor een van de meest legendarische popgroepen The Who. Daarnaast ging zijn persoonlijke muzikale voorkeur uit naar componisten in het new-agegenre. Zo mag hij er prat op gaan dat hij aan de wieg stond van de internationale carrière van Kitaro, Jean-Michel Jarre en Vangelis Papathanasiou.

In 1984 liet Michael zijn loopbaan achter zich om zich, op aanraden van Vangelis, te gaan bezighouden met het componeren van muziek. Hij richt meteen zijn eigen uitgeverij Chordially Yours Music op. Hij vestigt zich in Los Angeles om daar ook zijn diensten aan te bieden als muziekadviseur. Stilaan ontpopt hij zich als een gewaardeerd componist van new age en klassieke muziek. Hij schrijft melodieën die de luisteraar meteen aanspreken, geschreven recht vanuit zijn hart.

In het totaal nam Michael méér dan dertig albums op. Zijn cd "Solace" werd genomineerd voor een Grammy Award in de categorie new age. Daarnaast dook zijn muziek op in "The Oprah Winfrey Show" en "The Sopranos". Hij schreef ook de muziek voor de film "Misunderstood" met in de hoofdrol Gene Hackman.

Intussen is Hoppé verhuisd van Portland naar San Miguel de Allende in Mexico. Vandaar dat hij nu regelmatig samenwerkt met Spaanse en Mexicaanse muzikanten. Het resultaat daarvan horen we op zijn meest recente album "Amistad".

We mogen het dan ook gerust een unieke kans noemen dat we de gelegenheid hebben in de aanwezigheid van Michael Hoppé hemzelf zijn "Requiem" voor het eerst buiten de States te kunnen vertolken.

Meer over Michael Hoppé op zijn website:

Website Michael Hoppé

The Sopranos (Golden Leaves)