Carl Orff

Carmina Burana

Kom samen met ons genieten van dit benefietconcert.

Het Hasselts Kathedraalkoor zingt mee in dit prachtige een klassiek muziekconcert voor een breed publiek. De opvoering wordt gebracht ten voordele van MPC Terbank vzw te Heverlee. En we zien het groots: een volledig orkest en vier koren – met zowel ervaren als jong talent – brengen Carl Orffs zinnenprikkelende Carmina Burana!

Het orkest Amaj-Jong Symfonisch in volledige bezetting, aangevuld met musici van het Arenbergconcert, zorgt voor de muziek en doet dit onder de professionele leiding van dirigent Pieter Schuermans.

De stemmen komen van koren Koordinaat, Clari Cantus, Organum en het Hasselts Kathedraalkoor.

De internationaal gerenommeerde solisten – basbariton Werner Van Mechelen, sopraan Liesbeth Devos en tenor Yves Saelens, garanderen een onvergetelijke ervaring.

Acteur Hans Van Cauwenberghe vlecht het geheel aaneen met zijn woorden .

Op zaterdag 4 november 2017 vindt het spektakel plaats in CC Hasselt, Op zondag 5 november herhalen we de voorstelling in het LUCA Lemmensinstituut te Leuven. Indien u het concert graag wil bijwonen, verzeker uzelf dan alvast van goede zitplaatsen en wacht niet te lang met reserveren.

Voor meer info en reservatie: website mpcterbank.be

Datum:
Zaterdag 4 november 2017
Cultuurcentrum Hasselt (Kunstlaan 5)

Toegangsprijs:

Reservatie:

Uitsluitend via de website van Terbank.

Terbank

Afgelopen weekend werd er in Leuven intensief gerepeteerd en dat onder de deskundige leiding van dirigent Pieter Schuermans. Jeugdig talent van Amaj Jong Symfonisch versterkt door enthousiaste leden van het Arenbergorkest hebben zich zaterdag en zondag ingezet om "Carmina Burana" in te studeren. De aarzelende eerste tonen van zaterdagvoormiddag, waarbij orkestleden die voor het eerst samenwerkten, hun muzikale weg zochten, met elkaar en in het meesterwerk van Carll Orff, klonken bij de afronding van het weekend de zondagnamiddag, mooi, vol en krachtig.

Om het met de woorden van Pieter uit te drukken; 'wat muziek toch kan doen met jongeren'.

Petje af voor de gedrevenheid van deze jonge mensen, de intensiteit van hun muzikale voorbereiding heeft ons getroffen. Wij kijken alvast uit naar het concert, waar ze ondersteund door 5 getalenteerde jongerenkoren en 3 volwaardige solisten het beste van zichzelf zullen geven.

Repetitie Carmina Burana

Meer informatie in de persmap van het concert

MPC Terbank

De site Priorij Terbank, gevestigd in Heverlee, staat voor meer dan 800 jaar zorg voor mensen: een bewogen verhaal van gepassioneerde mensen die, doorheen de breuklijnen in de geschiedenis, een uitkomst bieden op maatschappelijke noden van hun tijd.

Vandaag is het MPC Terbank een Multifunctioneel Centrum dat gepaste antwoorden formuleert op zorgvragen van meer dan 140 gezinnen met kinderen en jongeren met een verstandelijk beperking en/of gedragsstoornissen.

Voor die doelgroep biedt het centrum verblijf, dagbesteding tijdens de schooluren, buitenschoolse dagopvang, kortdurend logeren en ambulante begeleiding in de gezinnen aan. Deskundige teams van enthousiaste medewerkers werken nieuwe inzichten in de hedendaagse zorg uit en vertalen die in de dagelijkse werking.

Sinds kort tekent zich een nieuw perspectief af: MPC Terbank realiseert een ambitieus nieuwbouwproject voor de meest kwetsbare jongeren. Die jongeren worden immers gekenmerkt door een grote zorgafhankelijkheid en vaak is er sprake van een complexe gezinssituatie.

Het concert wordt georganiseerd ter ondersteuning van de specifieke noden en pedagogische methodieken van die jongeren.

Carmina Burana

Carmina Burana van Carl Orff is een van die tijdloze werken die zonder meer gemeengoed zijn geworden. Het openingskoor (ook slotkoor) O Fortuna is een evergreen die ook telkens weer opduikt in films en reclamespotjes.

Carl Orff zette een aantal middeleeuwse vagantenliederen op muziek. De eerste liederen gaan over de ontluikende natuur in de lente, ook de tijd voor de liefde. Daarna zitten we in de herberg voor drink- en gokliederen. De liederen nemen geen blad voor de mond: zij hebben het gemunt op die eerbare monniken die eigenlijk vulgaire zuipschuiten zijn. Een derde reeks bezingt de liefde: dagdromen, stoute fantasieën, ontgoocheling en heet verlangen.

De mensen in de kroeg zijn daar terecht gekomen op een schip zonder stuurman. Zij hebben niets meer te verliezen want hun ziel is dood, en dus drinken en dobbelen ze er op los dat het een lieve lust is. In feite omarmt Vrouwe Fortuna hun hele wandel: iedereen zit ergens op haar rad van fortuin, en wie nu boven zit, bengelt straks bekaaid onderaan.

Maar op het moment van gewichtloosheid bovenaan is de roes niet te stoppen.